EHBO cursussen

De volgende Rode Kruis EHBO opleidingen zijn beschikbaar:

  1. Een 4 sterren (****) opleiding waarna u het Certificaat Eerste Hulp ontvangt. Naam cursus: Cursus Eerste Hulp. Deze cursus duurt 20 uur verspreid over 10 tot 14 avonden inclusief examen. Deze cursus kost € 225,-. Echter indien u vrijwilliger wordt bij het Nederlandse Rode Kruis dan kost de opleiding € 150,-. Als er binnen een jaar 10 inzetten bij evenementen zijn gedaan dan ontvangt de vrijwilliger € 75 retour. U krijgt van ons een uniform en EHBO tas 
  2. Een 3 sterren(***) opleiding waarna u het Certificaat Europees Eerste Hulp ontvangt. Naam: Cursus Basis Eerste hulp. Deze cursus duurt 12 uur. 
  3. Een 2 sterren (**) opleiding waarna u het Certificaat Reanimatie ontvangt. Naam cursus: Cursus Reanimatie. Deze cursus duurt 4 uur


Het onderwijs wordt op maat gegeven. De lessen zijn zo opgezet dat de cursisten lessen kunnen volgen waarvoor men nog niet competent is. Er vindt een evaluatie plaats aan het begin van de cursus waarna een persoonlijk advies wordt gegeven. Voor alle cursussen zijn beoordelings- en testformulieren aanwezig waarop de docenten kunnen aangeven waar men competent in is.

 

Het Nederlandse Rode Kruis registreert de geldigheid van de certificaten in een database en men wordt geattendeerd als de certificaten verlopen. 
Zo ook de verdiepingsaantekeningen.
 De onderwijsmethode OTIC wordt gebruikt tijdens de lessen.

O De docent speelt de hulpverlener in een Ongevalssituatie
T Daarna wordt het Theoretisch kader geschetst
I De deelvaardigheden worden Ingeoefend
C De vaardigheden worden ingeoefend en getoetst naar totale Competentie. Er wordt geoefend in de praktijksituatie. Veelal met behulp van lotussen.

 

Op 5 oktober 2012 gaat de najaarscursus van start. We  starten in februari 2013 een voorjaarsronde.

 

Naast de EHBO opleidingen verzorgt de afdeling Almere de opleiding Opvang en Verzorging. De afdeling Almere heeft met de Gemeente een convenant gesloten waarin wij ons verplichten vrijwilligers te leveren bij de Rampenhulpverlening, die de gecertificeerde opleiding Opvang en Verzorging in hun bezit hebben.
Het is een opleiding die vrijwilligers van het Rode Kruis kunnen volgen. Het hebben van een EHBO diploma is niet verplicht echter wel gewenst.

 

Na het volgen van deze opleiding heeft de vrijwilliger:

  • kennis van de opbouw van de rampenhulpverlening, de diverse taken en protocollen en is zich bewust van zijn professionele houding.
  • kennis over hoe een opvangcentrum in te richten
  • kennis van het registratie proces
  • vaardigheden om te communiceren met evacues ook na schokkende gebeurtenissen, kan hulpvragen signaleren en deze adequaat leveren en is zich bewust van het belang om door te verwijzen.

 

Er worden regelmatig oefeningen gehouden en herhalings- en verdiepingscursussen georganiseerd.

Indien u  geïnteresseerd bent kunt u zich op geven op het nummer: 036-5346096 of  via de mail: [email protected]