De Telefooncirkel werkt

PERSBERICHT

Almere 4 februari 2016

 

“De telefooncirkel werkt” 

Word ook deelnemer van de telefooncirkel van het Rode Kruis 


ALMERE – De telefooncirkels in Almere werken goed en voorkomen dat iemand alleen sterft en enige tijd dood in huis ligt. "De afgelopen jaren hebben we dit al drie keer weten te voorkomen", zegt vrijwilliger Piet Schoonheim, coördinator van het Rode Kruis in Almere.    

  

Als mensen met een zwakke gezondheid in hun eigen huis bijvoorbeeld ten val komen, lukt het soms niet om de telefoon te bereiken. "We kennen allemaal de afschuwelijke verhalen dat mensen doodgaan en pas veel later worden gevonden", zegt Piet: "Daarom raad ik ouderen aan om zich bij een telefooncirkel aan te sluiten."

 

Zo werkt het 

Een telefooncirkel bestaat meestal uit acht mensen en werkt als volgt: een vrijwilliger van het Rode Kruis belt elke ochtend de eerste persoon van de cirkel. Deze belt de volgende deelnemer. Tot slot belt de laatste deelnemer weer met de vrijwilliger en is de cirkel rond. Als iemand in de cirkel niet opneemt, wordt dat direct aan de vrijwilliger gemeld, die dan in actie komt. De vrijwilliger neemt contact op met een familielid of een buur die de sleutel van het huis heeft. Deze contactpersoon gaat dan meteen checken waarom de deelnemer de telefoon niet heeft opgenomen. 

 

Waardig gestorven

"Soms is het vals alarm. Als iemand bijvoorbeeld is vergeten melding te maken van een vakantie", zegt Piet: "Maar de afgelopen jaren hebben we drie keer echt moeten ingrijpen. Een paar maanden geleden nog werd een deelnemer bewusteloos gevonden door een contactpersoon. Helaas stierf deze mevrouw enkele dagen later in het ziekenhuis, maar ze stierf niet alleen. Ze ging op een waardige manier en lag dus niet lange tijd dood in huis."

 

Deelname is gratis  

Wie thuis wil blijven wonen, maar vervelende risico's wil vermijden, kan zich aansluiten bij een telefooncirkel van het Rode Kruis in Almere. Uiteraard is dit kosteloos. Meld u aan bij Piet Schoonheim op [email protected] of via [email protected] of bel T 036 534 6096.