Prinses Irene ontvangt jubileumboek in PIT

Prinses Margriet ontvangt jubileumboek in PIT

ALMERE - Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden heeft vanochtend in veiligheidsmuseum PIT in Almere het eerste exemplaar in ontvangst genomen van ‘Een Gouden Hart voor het Rode Kruis.’ Zij ontving dit boek én het speciale Rode Kruis jubileumspeldje uit handen van Inge Brakman, voorzitter van het Rode Kruis.

 

Vierendertig vrijwilligers vieren dit jaar hun 50-jarig jubileum bij het Rode Kruis. Zesentwintig van deze vrijwilligers werkten mee aan het boek, waarin zij vertellen over hun ervaringen bij het Rode Kruis. Prinses Margriet is één van hen.

 

Gedreven

 

Na vijftig jaar vrijwilligerswerk voor het Rode Kruis is Prinses Margriet nog steeds nauw betrokken bij het werk van de hulpverleningsorganisatie. Zo leidde zij recent de delegatie van het Nederlandse Rode Kruis bij de vierjaarlijkse internationale conferentie van het Rode Kruis in Geneve en was zij erbij toen Rode Kruis ambassadeur Eric Corton het Kruis van Verdienste in ontvangst mocht nemen. Vrijwilligers zijn voor de Prinses wereldwijd het hart van het Rode Kruis; over hun welzijn maakt zij zich zonder meer zorgen. “Meer dan zestig vrijwillige hulpverleners verloren we in Syrië. Dat zijn Rode Kruisers die daar allemaal met gevaar voor eigen leven werken. Dat zijn mensen zoals jij en ik. Collega’s... Die er net als wij voor hebben gekozen om zich in te zetten voor mensen in nood, ongeacht hun achtergrond of geloof. Dat zij nu ook slachtoffer in dit conflict zijn is afschuwelijk”, zo vertelt de Prinses in het boek.

 

Verhalen van vrijwilligers

Naast de Prinses vertelden ook andere vrijwilligers die hun 50-jarig jubileum vieren hun verhaal tijdens de boekpresentatie aan oud-nieuwslezer en Rode Kruis-vrijwilliger Gijs Wanders. Hans Appel (77) beheerde onder andere jarenlang als coördinator verbindingen de portofoons, mobilofoons, antennes en bekabeling en gaf les hoe ze te gebruiken. En hij ontmoette zelfs zijn vrouw bij een EHBO-cursus: “Het Rode Kruis heeft me zoveel plezier gegeven”, zegt Hans glimlachend. Van SAIL tot de sponsorloop van Parijs naar Velzen en van chauffeur tot hulp bij inrichten van de noodopvang, Hans maakte het allemaal mee. Of het verhaal van Flory Daniel (81), die als EHBO’er in 1980 aanwezig was bij de Paralympische Spelen: “Dat vond ik zo bijzonder om te zien. Toen ik daar al die sporters zag die bijvoorbeeld een arm missen, besefte ik dat kleine ongemakken niets voorstellen. Dit soort evenementen leveren enorm veel energie op. Heel inspirerend. "

 

Prinses Margriet Fonds

In 1966 begon Prinses Margriet met haar vrijwilligerswerk voor het Rode Kruis als helpster Eerste Klasse. In 1967 werd de Prinses verkozen in het dagelijks bestuur en in 1987 werd zij vicevoorzitter van het Nederlandse Rode Kruis. Van 1995 tot en met 2003 was zij voorzitter van de Standing Commission van de Internationale Rode Kruis-beweging en van 2005 tot eind 2013 was zij bestuurslid van de Internationale Federatie van de Rode Kruis- en Rode Halve Maan-verenigingen. Bij haar afscheid als bestuurslid van het Nederlandse Rode Kruis werd de Prinses in 2010 door de Ledenraad benoemd als erevoorzitter; als dank voor haar inzet werd een jaar later, in 2011, het Rode Kruis Prinses Margriet Fonds opgericht. Dit Fonds richt zich op een betere voorbereiding van mensen op natuurrampen, een thema waarmee de Prinses zich altijd nauw verbonden heeft getoond.

 

Nog even wachten op eerste gouden speldjes in Almere

Het Nederlandse Rode Kruis werd op 19 juli 1867 bij Koninklijk Besluit opgericht door Koning Willem III. Prins Hendrik was van 1909 tot 1934 voorzitter van het Rode Kruis, Prinses Juliana was dat van 1934 tot 1948. Als Koningin was Juliana beschermvrouw van 1948 tot aan haar overlijden in 2004. Momenteel is Prins Pieter - Christiaan vicevoorzitter van het Nederlandse Rode Kruis. In 2017 viert het Nederlandse Rode Kruis zijn 150-jarig bestaan. Het Rode Kruis afdeling Almere is net als Almere zelf nog heel jong. "Het duurt nog wel even voordat wij de eerste gouden speldjes kunnen uitdelen aan vrijwilligers die 50 jaar actief zijn", aldus voorzitter Nicole Bosman van de afdeling Almere. 

 

Dit artikel is voor het laatst aangepast op: 19 april 2016